Opinió crítica sobre “Working happy” de Txell Costa
Txell Costa és un dels referents femenins del món emprenedor al nostre país. No en va, la seva empresa Txell Costa Group (experts en comunicació i màrqueting) assessora a emprenedors i empreses per desenvolupar negocis sostenibles, rendibles i amb propòsit. Els seus estudis de periodisme i el pas per Catalunya Ràdio i COM Ràdio són un baluard indefugible per entendre el desenvolupament del seu projecte professional, però convé destacar la seva pròpia experiència vital com el major valor que aporta als seus clients: parla i assessora sobre el que ha viscut en pròpia pell. Com a escriptora, a part de l’obra que ara revisem, cal citar el seu llibre Liderar en femení, el títol ja defineix l’enfocament molt personal i efectiu de Txell.
Tot i que el text que ens ocupa va ser publicat l’any 2015, segueix sent un manual essencial per a qualsevol persona que estigui pensant a crear la seva pròpia empresa (de fet el subtítol és “Tot el que necessites per crear la millor empresa del món”). El pròleg va a càrrec del seu bon i apreciat amic Martí Gironell, un prolífic novel·lista i periodista nascut a la bonica ciutat gironina de Besalú.
El llibre que tinc entre mans és absolutament pràctic, no pretén teoritzar ni sentar càtedra, tot el contrari, Txell Costa té la capacitat de ser amena al temps que pedagògica. Sempre partint de la seva pròpia experiència com a partera d’una bella criatura en forma d’empresa, els exemples i referències personals són continus i preuats, però no obstant això no es dirigeix als seus lectors des del púlpit de qui ha triomfat i té a bé escampar una mica de la seva sapiència entre els mortals: l’autora ens acompanya com una veritable coach, advertint dels perills però sense deixar de animar-nos a construir el nostre somni.
En el meu cas he llegit la versió catalana, publicada per Viena Edicions (1a edició), si bé hi ha la traducció al castellà, naturalment. Com no podia ser d’altra manera, Txell té cura del seu estil redaccional per aconseguir la màxima eficiència comunicativa. La seva prosa àgil, desenfadada i a l’abast de tots els públics enganxa des de les primeres línies, el que fa de Working happy una obra fàcil de llegir. Això no topa en absolut amb un contingut útil, interessant i valuós.
Pel que fa a l’estructura, el llibre té dues grans parts: parir una empresa des de l’ànima i obrir l’empresa al món. Txell ens acompanya, com si d’un viatge es tractés, mostrant-nos trucs, eines i reflexions que han de servir-nos per crear aquesta empresa somiada. M’ha semblat tot un encert que cada capítol finalitzi amb un resum de les idees clau i un pla d’acció. El disseny interior, amb destacats, colors i tipografia diversa ens connecta amb una mena de diari manuscrit, una cosa molt personal que Txell comparteix amb nosaltres des del desig fervent d’ajudar els altres en el llarg i tortuós camí que suposa l’aventura empresarial.
A l’inici ens centrem en el per què (el propòsit vital) per connectar les nostres passions amb la demanda de serveis / productes. És llavors moment de redactar un pla d’acció per traslladar a la realitat el que està en la nostra imaginació. A la primera part el llibre recorre assumptes de tant interès com la mentalitat necessària per aconseguir l’objectiu o la creació de la marca.
La segona secció principal tracta sobre segmentació de clients, màrqueting, vendes, finances essencials, organització (formar equips i delegar), productivitat per fer més en menys temps i el pla de contingències (pla antimarrons en paraules de l’autora).
És mencionable i meritòria la part final d’annexos que l’emprenedor trobarà molt aprofitables: un petit diccionari, plantilles per elaborar el pla de comunicació i màrqueting, guia per a escriure un post, models de nota de premsa, llista de comprovació de tràmits administratius i calculadora de costos per iniciar el negoci. Al meu entendre, els annexos són realment útils i fàcils de posar en pràctica, de manera que aporten una gran ajuda a l’atribolat aprenent d’empresari.
Hi ha moltíssimes frases que m’han resultat interessants, però us vull deixar la que apareix al final de la pàgina 127 (en l’edició catalana): “Com a professional independent, has de ser el teu propi comercial i expert en màrqueting, i no pots tenir la pell fina al rebuig “. Considero que qualsevol emprenedor hauria de prendre en consideració l’anterior advertiment de Txell, ja que, si un empresari en potència no es dedica a vendre i fer visible el seu producte / servei, el fracàs està servit. No serveix de res tenir una proposta meravellosa si ningú sap que existeix. Tampoc podem augurar futur a aquells emprenedors que no siguin resistents al no, perquè ho rebran en multitud d’ocasions (i no sempre amb amabilitat). Convé, doncs, dotar-se d’una gran autoestima, resiliència i actitud positiva (que no candidesa).
En conclusió, Working happy és un assaig de lectura obligada per a qualsevol persona que vulgui crear el seu propi negoci, si vol evitar errors garrafals i pèrdues econòmiques per allò de que l’entusiasme ens cega. Posar en marxa un negoci no és una tasca fàcil, però aconseguir que l’empresa prosperi és realment molt complicat i incert. Txell ens brinda molt bons consells, eines i avisos per a navegants. Si el teu somni és emprendre, endavant!, però adquireix un exemplar de Working happy i tingues-ho en el teu tauleta de nit. O millor, com escriu Txell Costa a l’última pàgina: “Voldria que tinguessis aquest llibre sobre la taula del despatx, a mà, per consultar-lo sempre que et faci falta. No en un prestatge, no, que aquí les idees es floreixen perquè no els hi toca el sol “.