Opinió crítica sobre “El món canvia, i tu?” d’Eva Collado

Fa un any aproximadament, vaig conèixer (virtualment) a Eva Collado en un moment en què necessitava reinventar-me. Va ser una recomanació d’una bona amiga, qui em va dir: “Eva Collado és un referent absolut en marca personal i món digital, et convé seguir-la i aprendre d’ella”. I a fe que va ser un bon consell.

Setmanes enrere, vaig adquirir el llibre ressenyat més amunt en una llibreria barcelonina, situada en Rambla de Catalunya, ansiós per devorar el contingut de les seves 307 pàgines. Sempre he pensat que quan algú “inverteix” en un llibre, no són diners el que s’arrisca a perdre, sinó el més valuós que tenim en aquesta vida: el temps. I, encara que a ningú que conegui l’empremta d’Eva li pugui sorprendre, cada minut que he dedicat a la lectura de l’obra ha valgut la pena.

L’autora es distingeix per una prosa d’estil directe, diàfan, sense subterfugis o artificis literaris, ja que la forma es posa al servei del contingut. Quan llegeixes a Eva, sembla com si estigués al teu costat explicant ingents quantitats de conceptes, consells i informació, tots ells de gran valor. Relatar de manera senzilla els secrets d’aquest món digital tan complex és una gran virtut, alhora que ens mostra la humilitat i generositat d’Eva Collado.

D’altra banda, l’estructuració és tot un encert, ja que ajuda a ordenar el text d’una manera entenedora, lògica i pertinent. Iniciem el viatge amb el coneixement de l’entorn, per passar a un capítol motivacional sobre l’adveniment del canvi i l’oportunitat de percebre´l de manera positiva; els capítols 3 i 4 estan dedicats a disseccionar les competències necessàries per a “surfejar la nova onada de mercat” i impulsar la nostra ocupabilitat com a treballadors del s. XXI; l’última part de l’obra s’ocupa del desenvolupament de la marca personal, i com bé assegura Eva Collado, “si no dius qui ets, altres ho faran per tu”.

Pel que fa al ritme narratiu, no se m’acut millor exemple que el tema musical Alpha del prolífic Vangelis, és a dir, el llibre va creixent a mesura que el llegeixes, el coneixement és progressiu i acumulatiu, de manera que en acabar l’obra es produeix un moment d’èxtasi, de plenitud: El producte ha quedat rodó.

Menció a part mereix l’encert d’Eva en incorporar “joies”, o sigui, col·laboracions d’experts en diversos assumptes que tracta el llibre. Realment són aportacions molt valuoses que sumen, a més de resultar coherent amb la idea que aquest nou món digital es distingeix, entre d´altres coses, pels projectes col·laboratius en xarxa. Que tants excel·lents professionals hagin participat en el text, dóna mostres de qui és Eva Collado en el mercat.

En conclusió, El món canvia, i tu? és un assaig imprescindible per no perdre l’ocupabilitat en un futur que és present. Hauria de ser llibre d’obligada lectura per a molts professionals, els que encara no veuen venir el Tsunami i els que assisteixen perplexos al canvi d’era. Com va deixar escrit Viktor Frankl, “Si no és a les teves mans canviar una situació que et produeix dolor, sempre podràs escollir l’actitud amb la qual afrontis aquest sofriment.” En efecte, en moments de canvi, el dolor és inevitable, però el patiment és opcional.

Inicialment publicat a la versió en paper del Diari de Tarragona